srijeda, 9. prosinca 2015.

Inspiracija plavo

           I NEVER GET TIRED OF THE BLUE SKY
                                                                                                             Vincent Van Gogh


























Indigo plava, azurno plava, tirkizna ili ultramarin, plava boja neba ili mora...plava ima mnogo vrlina i sposobnost za vizualno povećanje prostora, pa ju je dobro koristiti za stvaranje iluzije u malim stanovima i manjim sobama. Mnoge tvrtke i profesionalci predlažu neku od nijansi plave, od “aque“ do indiga. Plava predstavlja mir, stabilnost, moć (što je i razlog zašto je popularni izbor za uniforme), mudrost, iskrenost i odanost. Plava se dobro kombinira s drugim bojama i svim materijalima (drvo, čelik, kamen, itd.), određena nijansa plave stvorit će savršeni sklad u interijeru.



Hoćete li u plavo obojiti cijelu sobu ili jedan zid, vrlo je važno kao i kod ostalih boja promatrati kvalitetu svjetla i orijentaciju sobe, plava je hladna boja koja odiše svježinom, te je poželjno bojati zidove u sobi koja je južno orijentirana. Plava stvara osjećaj dubine, svijetlo plava može pružiti osjećaj hladnoće, tuge i rezerviranosti, te bi bilo bolje odabrati indigo za ugodniju atmosferu. Za tamno plavu boju kaže se da je to boja za odabrane, za one koji znaju što je stil i elegancija. Dozvolite si taj luksuz, i primijenite ovu boju u nekoj prostoriji vašeg doma. Tirkizno plava kuhinji može dati "cool“ ugođaj, pastelna plava idealna je u sobi za bebu, kao i za urede jer predstavlja kreativnost i intelekt, kako simbolizira vodu, preporučuje se i u kupaonici, no da li ju koristiti za zidove, zavjese, tapeciranje ili komad namještaja, kao akcent u dekorativnim jastucima ili stolnjacima, osim o prostoru, ovisi o osobi koja će boraviti u njemu.













Stručnjaci za boje i psiholozi mogu nam dosta reći o toj toliko favoriziranoj boji i kako da je koristimo u interijeru. Edwin Babbitt, liječnik i promicatelj kromoterapije izjavio je da je "plava zraka jedan od najvećih antiseptika na svijetu." Vjeruje se da smiruje bolesti i liječi bol. Budisti savjetuju plavi lapis lazuli kamen za unutarnji mir, stari Egipćani i Kinezi su često prakticirali kromoterapiju za ozdravljenje. Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh i drugi kasni slikari 19. stoljeća koriste ultramarin i kobaltno plavu ne samo da slikanje prirode, već i za stvaranje raspoloženja i emocija. Danas bilo koju boju možemo jednostavno proizvesti, no nekada su pigmenti boja koji su se koristili za bojanje tkanina u plavu bili vrlo skupi i stoga dostupni samo bogatima, na primjer, Rimljani na visokim dužnostima nosili su plavo na odjevnim predmetima kako bi pokazali svoju rang.



Plava boja se koristi za umjetnost, ukrase, kao i za odjeću još od antičkih vremena, u starom Egiptu korištena je za nakit i ukrase, u srednjem vijeku, kobaltova plava koristi se za bojanje vitraja u katedralama. Početkom 9. stoljeća, kineski umjetnici koriste kobalt za porculan. Poludragi kamen lapis lazuli ili plavi kamen dolazi iz rudnika Badakshan, u planinama Afganistana, transport i proizvodnja u to vrijeme koštaju daleko više od bilo koje druge boje, lapis lazuri tako postaje luksuzna boja za kraljeve i prinčeve u Europi. Važan čimbenik u povećanom prestižu plave boje bio je i štovanje Blažene Djevice Marije, u 12. stoljeću Katolička crkva diktira da su slikari, odjenu Gospu u plavu, boju svetosti, poniznosti i vrline. Kralj Luj IX Francuske, poznatiji kao Saint Louis (1214-1270), postao je prvi kralj Francuske koji se redovito odijevao u plavo, te je bio kopiran od strane drugih plemića. Plava je došla iz anonimnosti i postala sinonim mudrosti i kraljeva.

Nema komentara:

Objavi komentar